Rajzpályázat 2016-ban is!

Tisztelt Intézményvezető Asszony/Úr!
Tisztelt rajz szakos Kolléga!

A Fekete Borbála Alapítvány idén ismét megrendezi az általános iskolák alsó és felső tagozatos diákjai számára rajzversenyét. A hatodik alkalommal szervezett megmérettetés témája a hajdúk letelepítésének 410. évfordulója, pályázatunk címe:

Lóra hajdú!

Az alkotások technikai megoldása lehet ceruza-, tus -, szén -, krétarajz, víz-, vagy olajfestés, tempera, akvarell, linómetszet, stb. Az alkotások mérete maximum A/2-es lehet, anyaga: papír, vászon, farostlemez stb. A verseny zsűrije a pályázók életkora szerint két kategóriában ítéli oda a díjakat (alsó és felső tagozatos). Külön értékeljük a Szabó László Alapfokú Művészeti Iskola tanulóinak munkáit.

A pályázatok beadási határideje: 2016. október 20. (csütörtök), helye: Bárdos Lajos Általános Iskola, 4200 Hajdúszoboszló, Arany János utca 2. , Iskolatitkárság, Tömöri Ilona részére címezve. Az eredményhirdetés 2016. október 27-én lesz a Bocskai Múzeumban, ahol a munkák kiállításra kerülnek, az eredményt elért diákok pedagógusait előre értesíteni fogjuk. Később az alkotások az Aqua-Palace élményfürdő Szörf épületében lesznek megtekinthetőek.

Hajdúszoboszló, 2016. szeptember 9.

A Fekete Borbála Alapítvány alapító tagjai és kuratóriuma nevében:
Lánczky Antalné, alapító tag és
Tömöri Ilona, képviselő

Fekete Borbála (1933-1992) festőművész pedagógus, a Debreceni Kölcsey Ferenc Tanítóképző Főiskola docense, több éven át a hajdúszoboszlói Thököly Imre Általános Iskola rajztanára, tagja és vezetője volt felnőtt alkotótáboroknak, művészeti vezetője nyári gyermek és ifjúsági rajztáboroknak, felnőtt képzőművészeti szakköröknek. Egész munkássága a vizuális kultúra, a képzőművészeti nevelés hatékonyágának fejlesztését szolgálta. Tanítványainak emlékezetében az ő gyermek- és esztétikum-központú személyisége áll, melynek áldásos eredményeként többen váltak hasznos képviselőjévé a magyar kultúrának.

A rajzversennyel az alapítvány kuratóriuma az ő pedagógiai és esztétikai szellemiségét követi, amikor segíteni akarja a rajztanárok és a tanulói közösségek együttműködését az esztétikai nevelésben, és el kívánja ismerni a művésztanárok, rajztanárok pedagógia eredményességét és egyéni művészeti teljesítményét.

Fekete Borbála (1933-1992) festőművész pedagógus, a Debreceni Kölcsey Ferenc Tanítóképző Főiskola docense, több éven át a hajdúszoboszlói Thököly Imre Általános Iskola rajztanára, tagja és vezetője volt felnőtt alkotótáboroknak, művészeti vezetője nyári gyermek és ifjúsági rajztáboroknak, felnőtt képzőművészeti szakköröknek. Egész munkássága a vizuális kultúra, a képzőművészeti nevelés hatékonyágának fejlesztését szolgálta. Tanítványainak emlékezetében az ő gyermek- és esztétikum-központú személyisége áll, melynek áldásos eredményeként többen váltak hasznos képviselőjévé a magyar kultúrának.
 
 

Ez történt 2015-ben

A tavalyi év értékelésénél nem szabad elfelejtkeznünk arról, hogy 2014-ben a törvényszék vizsgálta a civil szervezeteket, és a törvényi előírásoknak megfelelőket újra nyilvántartásba vette. Nagy terhet jelentett ez azon szervezeteknek, amelyeket más területen dolgozó emberek működtettek, így csak szabadidejükben kapcsolódhattak be a civil munkába. A Fekete Borbála Alapítvány vizsgálata, illetve az alapító okirat korrekciója 2014 májusától 2015. február elejéig tartott. A bíróság többszöri hiánypótlást írt elő. Tovább nehezítette a helyzetet, hogy lemondott a kuratórium elnöke, s ez idő alatt az egy százalékot sem utalta át a NAV, és egyéb hivatalos ügyekben sem tudtunk eljárni. Ennek ellenére, az utolsó pillanatban megkaptuk a közhasznú minősítést. Tehát a 2011. január 22-én megszerezett közhasznú jogállásunk megszakítás nélkülinek minősül.

A kuratórium ülését február végén már a múzeumban tartottuk, ahol vendégünk volt dr. Bihari–Horváth László, a Bocskai István Múzeum igazgatója. Felvázolta azokat a lehetőségeket, amelyekkel segíteni tudja a munkánkat. Helyiséget tud biztosítani (a Bocskai utca 21. szám alatt), az üléseinknek vagy kiállítások rendezésére, sőt mód nyílhat egy Fekete Borbála emlékszoba kialakítására. Az alapítvány birtokában lévő műalkotásokat pedig biztonságosan, a múzeum raktárában el tudják helyezni. A képek letétbe adása március 1-jén egtörtént.

A Múzeumok Éjszakája programjaiban június 20-án már aktívan részt vett alapítványunk. Köszönet illeti a múzeum vezetőjét, dolgozóit, hogy ígéretükhöz híven a rendelkezésünkre bocsátott helyiségben, a segítségükkel be tudtuk rendezni névadónk számára az emlékszobát. Sajnos, elég kis alapterületű a helyiség, csak pár festmény és néhány grafika fért el, az utóbbiak vázlatok, skiccek. Dr. Bihari-Horváh László és Tamus István művésztanár, Fekete Borbála kollégája avatta fel az emlékhelyet. Vetró Mihály, a kuratórium elnöke köszönetet mondott a lehetőségért, és beszélt az alapítvány további terveiről. Csiszér Dezső, névadónk unokaöccse pedig apróbb tárgyakat, relikviákat (iskolai bizonyítványok, vázlatfüzetek stb.) adott át az alapítvány képviselőjének.

Szeptemberben megbeszéltük a gyermekrajzpályázat és Fekete Bori-díj átadásának részleteit, megszavaztuk azokat a művésztanárokat, akiket a díjra érdemesnek ítéltünk. Az ajánlások alapján, amelyeket művészek, művészeti egyesületek, más szervezetek, rajztanárok jutattak el hozzánk. A kuratórium az Ajtósi Dürer Grafikai Egyesület jelöltjeit fogadta el: Garancsi Borbála művésztanár és Török Anikó Medgyessy Ferenc-díjas művésztanár személyében.

Alapítványunk 2015-ben két programra kért pályázati támogatást. Gyermekrajzpályázat kiírására Hajdúszoboszló, Hajdúszovát és Nagyhegyes általános iskolai tanulói számára, és a hozzá kapcsolódó kiállítás megrendezésére. Az ötödik alkalommal szervezett programot ezúttal a gyógyfürdő fennállásának kilencvenedik évfordulójához kapcsolódva írtuk ki: A mi gyógyforrásunk címmel. A pályázatra az iskolák előzsűrizése után 160 rajz érkezett.  A Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. adott helyet a gyermekrajz kiállításnak, és segített, hogy a paravánokat, amelyeket a művészeti iskola adott kölcsön, el- és vissza tudjuk szállítani. Az ő közreműködésükkel színvonalasan meg tudtuk rendezni a programot, annak ellenére, hogy fele annyi pénzt fordíthattunk rá, mint amennyit az előző években. Nagyon sajnáltuk, hogy a díjazott tanulók tanárait elismerésünk jeleként nem tudtuk jutalomban részesíteni. A gyermekrajzok nagyon színvonalasak, s mivel az Aqua-Palace előterében volt a kiállítás, lényegesen több látogató, illetve nagyobb közönség ismerhette meg a kis alkotók munkáit, mint korában. A november 20-i megnyitón Szilágyi Zsuzsa pr-menedzser a gyógyfürdő vezetői nevében köszöntötte a kiállítás résztvevőit, később pedig átadta az ajándékokat a legötletesebb rajzokért: belépőt az Aqua-Palace élményfürdőbe. A kiállítást Dezsőné Borbély Emma alapító tag nyitotta meg, s adta át az alapítvány díjait: az oklevelet és a jutalom rajzeszközöket.

A Fekete Bori-díj átadása minden évben alapítványunk tevékenységének legjelentősebb mozzanata.  Az alapítvány által létrehozott díj művészi, erkölcsi és anyagi alapját az a közel ötven, megyénkben élő képzőművész, művésztanár tette lehetővé, akik négy évvel ezelőtt felajánlották alkotásaikat, a díj létrehozásához, azaz a költségek fedezésére. A munkákat részben aukción értékesítettük. A plakettet Nagy Előd éremművész készítette el. A díjazott művésznek pedig az alapítvány kiállítást rendez Hajdúszoboszlón, melynek költségeit fedezi s vállalja a lebonyolítását. Itt szólok arról, hogy ezek a kiállítások, akár valamelyik hotelben, akár a Kulturális Központban rendezzük meg, színvonalasan és olcsón járulnak hozzá a város kulturális kínálatához. Tavaly november 29-én a Kulturális Központ kiállítótermében nyílt kiállítása a két díjazott művésztanárnak: Garancsi Borbálának és Török Anikónak. A kiállításon Holoda Attila, városunk alpolgármestere köszöntötte a résztvevőket, a kiállítást Palotai Erzsébet festőművész nyitotta meg. Bővebb információt és az eseményről készült videót itt találják! A rendezvény szűkös költségvetése, s egyéb gondok ellenére sikeres lett, még így is, hogy mindössze két hétig volt látogatható. A sikert nagymértékben az segítette, hogy a kiállítandó képeket, festményeket Nyíregyházáról illetve Debrecenből Szentpéterszeg önkormányzatának segítségével sikerült el- és haza szállítani (két munkaszüneti napon rendelkezésünkre bocsátották a kilenc személyes autójukat). A kiállítás koncepciójának kialakításában, illetve berendezésében pedig Tamus István festőművész a debreceni Református Hittudományi Egyetem docense, Fekete Borbála egykori kollégája volt segítségünkre.

Reméljük, hogy a Fekete Bori-díjat Hajdú-Bihar megye művészeti életében egyre jobban számon tartják, s egyre nagyobb szakmai rangja lesz. Hajdúszoboszló pedig minden évben gazdagodik egy színvonalas kiállítással.