Archívum - 2014

Köszönet és kérés

Alapítványunk kuratóriuma és az alapítók köszönetüket fejezi ki mindazoknak, akik érdeklődésükkel megtisztelték, és figyelemmel kísérték az alapítvány tevékenységét. Külön köszönet azoknak, akik anyagilag, vagy a legkülönbözőbb adományokkal, munkával, szolgáltatással stb. segítettek.

Nagyon hálásak vagyunk, és számítunk további támogatásukra, adományaikra.

A Fekete Borbála Alapítvány fennállásának három éve után, 2014-től fogadhatja a segíteni szándékozók adójának egy százalékát. Honlapunkon meggyőződhetnek arról, hogy a jó ügy érdekében dolgozunk. Ha megnyertük az Önök rokonszenvét, küldjék adójuk egy százalékát alapítványunknak.

Számlaszámunk: 61400179-10002364;
Főnix Takarékszövetkezet, 4200 Hajdúszoboszló, Szilfákalja utca 7.

Adószámunk: 18152968-1-09

Előre is köszönjük a Fekete Borbála Alapítvány nevében:

Lánczkyné Tatár Éva, alapító tag és
Kőrösy Gáborné, a kuratórium elnöke

„Itt születtem én ezen a tájon” IV.

A Fekete Borbála Alapítvány kuratóriuma az általános iskolák alsó és felső tagozatos tanulói részére negyedik alkalommal hirdeti meg az „Itt születtem én, ezen a tájon” című rajzpályázatot. Tavaly Hajdúszoboszló nevezetességei – képek az itt élők életéből címmel adtunk témát.

Idén ezt kiterjesztjük Hajdú-Bihar megye területére, idei témánk: Hajdú-Bihar megye nevezetességei – képek az itt élők életéből. Ez egyfajta rajzos kitekintés volna megyénk ismert vagy kevésbé ismert nevezetességeire, eseményeire (például a debreceni Nagyerdő, Hortobágy, csikósok, Bocskai hajdúi, vagy éppen a Debreceni Virágkarnevál stb.) Természetesen nagy örömmel vesszük a hajdúszoboszlói témájú alkotásokat is. Kedvcsinálóként ajánljuk Váci Mihály sorait a Kelet felől című versből.

„Bal oldala ez a Hazának!
a szív is e tájra esik.”

Fekete Borbála (1933-1992) festőművész, pedagógus, a Debreceni Kölcsey Ferenc Tanítóképző Főiskola docense, több éven át a hajdúszoboszlói Thököly Imre Általános Iskola rajztanára, tagja és vezetője volt felnőtt alkotótáboroknak, művészeti vezetője nyári gyermek és ifjúsági rajztáboroknak, képzőművészeti szakköröknek. Egész munkássága a vizuális kultúra, a képzőművészeti nevelés hatékonyágának fejlesztését szolgálta. Tanítványainak emlékezetében az ő gyermek- és esztétikumközpontú személyisége áll, melynek áldásos eredményeként többen váltak hasznos képviselőjévé a magyar kultúrának.

A rajzversennyel az alapítvány kuratóriuma az ő pedagógiai és esztétikai szellemiségét követi, amikor segíteni akarja a rajztanárok és a tanulói közösségek együttműködését az esztétikai nevelésben, és el kívánja ismerni a művésztanárok, rajztanárok pedagógia eredményességét és egyéni művészeti teljesítményét.

A fenti téma lebontható a tanulók életkori sajátosságai, intellektuális színvonala, alkotói fantáziájuk szintjére. Így egy nevezetes épület, egy szobor, egy templom, egy park, egy utcarészlet, egy játszótér, egyetlen ház, iskola, a fürdő vagy bármi más, ami az adott témához tartozó. Természetesen megjelenhet a képeken az ember, vagy megjelenhetnek a környezetünkben élő állatok is.

Az alkotások technikai megoldása lehet ceruza-, tus -, szén -, krétarajz, víz- vagy olajfestés, tempera, akvarell, linómetszet stb. Az alkotások mérete maximum A/2-es lehet, anyaga: papír, vászon, farostlemez stb.

A verseny zsűrije a pályázók életkora szerint alsó és felső tagozatos kategóriában ítéli oda a díjakat. Külön értékeljük a művészeti iskola tanulóinak munkáit. A legtöbb, a legszínvonalasabb munkát beküldő iskolák is díjazásban részesülnek.

A pályaműveket 2014. november 7-én (pénteken) délelőtt gyűjtjük össze.

A kiállítás megnyitója 2014. november 14-én (pénteken) 11 órától a Thököly Imre Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában lesz.

Hajdúszoboszló, 2014. szeptember 19.

A Fekete Borbála Alapítvány
alapító tagjai és kuratóriuma

Rekord: kétszázhúsz gyerekrajz érkezett

Hagyományosan kiállítással zárult az „Itt születtem én ezen a tájon IV.” rajzverseny. A hajdúszoboszlói általános iskolák alsó és felső tagozatos tanulói részére meghirdetett rajzverseny díjazottainak és legszebb rajzainak kiállítását november 14-én délelőtt mutatták be.

Elsőként a megyei népdalverseny első helyezettjei, Hornyák Ivett és Pető Dóra, a Bárdos iskola ötödik osztályos tanulói énekeltek népdalokat, majd Szoboszlainé Kádár Anikó megnyitó gondolatai következtek:

"Örülök annak, hogy  újra meghirdetésre és megrendezésre került  Fekete Borbála emlékére a városi rajzverseny.  Mindig egy felfokozott lelkiállapotot jelent számomra a gyerekek között és a gyerekek rajzai között lenni- és ez már több mint 25 éve tart. Valószínűleg így volt ezzel Borika is. A mostani kiállítás mint mindig, elsősorban rólatok szól kedves alkotó gyerekek. Titeket dicsérnek a csodálatos kompozíciók és a számtalan képbe foglalt  gondolat, érzés, hangulat.  A művek megszületésének igazi mozgatórugói ti magatok vagytok a sajátos kifejezési módokkal , a tehetségetekkel és azzal a mindenkiben ott szunnyadó alkotásvággyal amit közvetlenül megéltek.
Mikor marad idő arra, hogy  azon  a bizonyos szívhez vezető csatornán is érkezzen valami? Akkor ha a gyerekeket olyan hatások érik, ha az értékeket tisztelő családban nőnek fel, akkor ha az iskola minden tantárgyában van valami érzelmeken alapuló pillanat is nemcsak a puszta évszámok és képletek.  Kiváló alakalom lenne erre a rajz óra – de  valószínűleg nem heti egy alkalommal. Itt emelném ki viszont a tanítónők és a rajz tanárok felelősségét... Egy óra alatt is lehet csodát teremteni.
Ehhez azonban az kell, hogy a rajz órát is következetesen építsük fel, arra is készülni kell. Sőt az órát magát meg kell tartani és nem a matematika órák hiányosságait gyakoroltatni helyette.  A gyerekek megérzik a bizonytalanságainkat, a szakmai hiányosságokat, ha nem vagyunk elég lelkesek és türelmesek. Gondoljátok át, hogy kik azok a tanárok akiket igazán szerettek. Mi felnőttek is emlékezzünk vissza az iskolai évekre.! Azok a tanárok maradnak ill maradtak fenn emlékezetünkben, akiktől lehetett tanulni.  Akik kiváló szakmai felkészültségük mellett egyszerre voltak mesterek, tiszteletet parancsoló felnőttek már a puszta megjelenésükkel, rendelkeztek valami olyan plusz képességekkel ami a pályán tartotta őket és nem kényszerből hanem örömből. Fekete Borbála ezek közé a mesterek közé tartozott egész személyiségével, munkásságával. Hiszem azt hogy  bármennyire is más irányba mutatnak ,  a mai világ értéknek tartott semmiségei és giccsözönei – nincs más út, mint a tiszta, őszinte és szereteten alapuló működés. Hiszem azt, hogy  vannak közöttünk ma  is olyan értékes emberek és pedagógusok a  képzőművészet és a rajz tanítás területén mint amilyen Borika volt.  Ezt bizonyítják a kiállított alkotások is. Jó érzés látni, hogy bátran használjátok a különböző technikákat, és hogy mennyire sokféleképpen látjátok a világot.  Minden alkotót külön is megdicsérek, hogy  idejéből  az alkotásra irányította az energiáit és nem pedig a számítógép billentyűzetét nyomogatta  semmitmondó kommentek  és lájkok elküldésével. 3 üzenettel szeretném zárni a még korántsem befejezett gondolataimat: A gyerekeknek: Éljetek az alkotás felszabadító örömével! A szülőknek: Támogassák gyermekeiket az önmegvalósításban! A kollégáknak: Felelősséggel bánjunk a ránk bízott gyerekekkel és alázattal legyünk a munkánk iránt! Sajnos a mai rohanó világban örök harcot vívunk az idővel, nem tudunk vagy nem akarunk elmélyülni semmiben, a készen kapott dolgok felülírják a megtapasztalások és az átélések varázsát. Az általános iskolában a nagy mennyiségű tudásanyag elsajátítás mellet a szépérzék a művészetek nem kapnak kellő odafigyelést. Jó pár évvel ezelőtt Vekerdy Tamás egyik cikkében úgy ábrázolták a mai iskolarendszert és benne a gyerekeket, hogy egy képzeletbeli tölcséren öntötték a fejükbe a tudásanyagot , de a szívükhöz semmilyen tölcsér, kábel nem vezetett.  Ez mostanság úgy néz ki, hogy a tölcsér kicsit még nagyobb és közben még futnia is kell, vagy kosárlabdázni, vagy focizni –mert hogy a sport is nagyon fontos."

A zsűri, Borbély Emma, Vetró Mihály, Vincze Árpád Dr. Kálmánné Hunyadi Györgyi és Kőrösy Gáborné a szoboszlói iskolák tanulóinak munkái mellett a nagyhegyesi és hajdúszováti iskolákból érkezett rajzokat is értékelte. A díjakat Kőrösy Gáborné a Fekete Borbála Alapítvány kuratóriumának elnöke és dr. Kálmánné Hunyadi Györgyi, kuratóriumi tag adta át.

Az ünnepélyes megnyitón jutalomban részesült Szőllősi Vanessza a szentpéterszegi Fekete Borbála Általános Iskola tanulója, és felkészítő tanára Keresztesi Anikó is. A hetedik osztályos kislány a Kutató Gyerekek Tudományos Konferenciáján (KGYTK) "Fekete Borbála pedagógus és festőművész, iskolám névadója" címmel írt dolgozatával országos második helyezett lett.

Eredmények

Szabó László Alapfokú Művészeti  Iskola

Alsó tagozat

I helyezett: Szarvas Viktória (7 éves)

II. helyezett: Katinszky Márk (10 éves)

III. helyezett: Kokovai Kriszta (9 éves) és Szakállas Ábel (10 éves)

Különdíj: Horváth Zsolt (8 éves), Vasók Nóra (10 éves), Tar Boglárka (7 éves), Bakó Loretta (8 éves), Somogyi Hanna (9 éves), Nagy  Ivett (8 éves), Jelenszki Anna (6 éves), Földi Aliz  (8 éves)

Felső tagozat

I. helyezett: Ungai Szebasztián (12 éves)

II. helyezett: Bakó Péter (11 éves)

III. helyezett: Hajdú Beatrix (11 éves)

Különdíj: Kiss Lilien Virág (12 éves)

Általános Iskolák

Alsó tagozat

I. helyezett: Balogh Vanessa (3. oszt; Bárdos Lajos Általános Iskola)

II. helyezett: Szoboszlai György (10 éves; Pávai Vajna Ferenc Általános Iskola)

III. helyezett: Posta Bettina (3. oszt; Nagyhegyes Veres Péter Általános Iskola)

Különdíj: Horváth Erzsébet (3. oszt; Nagyhegyes Veres Péter Általános Iskola), Somogyi Panna (4. oszt; Thököly Imre Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola), Nagy Orsolya (4. oszt; Thököly Imre Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola)

Felső tagozat

I. helyezett: Takács Enikő (5.oszt; Thököly Imre Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola)

II. helyezett: Sóvágó Erzsébet (11 éves; Bárdos Lajos Általános Iskola)

III. helyezett: Kaszás Kitti (8. oszt; Pávai Vajna Ferenc Általános Iskola)

Különdíj: Nagy Lajos (6. oszt; Hajdúszovát, Diószegi Lajos Általános Iskola), Nagy Mariann (8. oszt; Gönczi Pál Sport és  Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola), Kapusi Róbert (5. oszt.; Nagyhegyes, Veres Péter Általános Iskola), Ungai Lili (8.oszt; Pávai Vajna Ferenc Általános Iskola), Péter Olivér (6. oszt; Bárdos Lajos Általános Iskola), Ungai Szebasztián (12 éves; Bárdos Lajos Általános Iskola), Lajter Tamás (6. oszt; Pávai Vajna Ferenc Általános Iskola)

Felkészítő tanárok: Agárdi Lajos (Pávai Vajna Ferenc Általános Iskola; Nagyhegyes, Veres Péter Általános Iskola), Szoboszlainé Kádár Anikó (Szabó László Alapfokú Művészeti  Iskola), Tokai  Mária (Szabó László Alapfokú Művészeti  Iskola), Kokas  Csilla (Szabó László Alapfokú Művészeti  Iskola; Bárdos Lajos Általános Iskola), Pinczésné Kovács Anikó (Thököly Imre Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola), Fekésháziné Pallai Erika (Gönczi Pál Sport és  Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola), Dóróné Balázs Katalin (Hajdúszovát, Diószegi Lajos Általános Iskola), Farkas Jánosné (Pávai Vajna Ferenc Általános Iskola)