Archívum - 2013

„Itt születtem én ezen a tájon” 3.

A Fekete Borbála Alapítvány kuratóriuma az általános iskolák alsó és felső tagozatos tanulói részére rajzversenyt hirdet harmadik alkalommal „Itt születtem én, ezen a tájon”3. címmel. Témát most konkrétan a városunkra bontottuk le: Hajdúszoboszló nevezetességei, képek az itt élők életéből.

Fekete Borbála (1933-1992) festőművész pedagógus, a Debreceni Kölcsey Ferenc Tanítóképző Főiskola docense, több éven át a hajdúszoboszlói Thököly Imre Általános Iskola rajztanára, tagja és vezetője volt felnőtt alkotótáboroknak, művészeti vezetője nyári gyermek és ifjúsági rajztáboroknak, felnőtt képzőművészeti szakköröknek. Egész munkássága a vizuális kultúra, a képzőművészeti nevelés hatékonyságának fejlesztését szolgálta. Tanítványainak emlékezetében az ő gyermek- és esztétikum-központú személyisége áll, melynek áldásos eredményeként többen váltak hasznos képviselőjévé a magyar kultúrának.

A rajzversennyel az alapítvány kuratóriuma az ő pedagógiai és esztétikai szellemiségét követi, amikor segíteni akarja a rajztanárok és a tanulói közösségek együttműködését az esztétikai nevelésben, és el kívánja ismerni a művésztanárok, rajztanárok pedagógia eredményességét és egyéni művészeti teljesítményét.

A jelzett téma – Hajdúszoboszló nevezetességei, képek az itt élők életéből – lebontható a tanulók életkori sajátosságai, intellektuális színvonala, alkotói fantáziájuk szintjére. Így egy nevezetes épület, egy szobor, egy templom, egy park, egy utcarészlet, egy játszótér, egyetlen ház, iskola, a fürdő, vagy bármi más, ami az adott témához tartozik. Természetesen megjelenhet a képeken az ember, vagy a környezetünkben élő állat, állatok.

Az alkotások technikai megoldása lehet ceruza-, tus-, szén-, kréta rajz, víz-, vagy olajfestés, tempera, akvarell, linómetszet, stb. Az alkotások mérete maximum A/2-es lehet, anyaga: papír, vászon, farostlemez, stb. A verseny zsűrije a pályázók életkora szerint két kategóriában ítéli meg a díjakat (alsó és felső tagozatos). Külön értékeljük a művészeti iskola tanulóinak munkáit. A legtöbb, a legszínvonalasabb munkát beküldő iskolák is díjazásban részesülnek.

A pályaművek leadásának határideje: 2013. október 31. Helye: Gyapjasház; Hajdúszoboszló, Korpos u. 6.

A kiállítás ideje és helye: 2013. november 15-én (péntek) 15.00 óra-kor a Thököly Imre Kéttannyelvű Általános Iskolában.

Örömteli, jókedvű alkotómunkát kívánunk,

A Fekete Borbála Alapítvány alapító tagjai és kuratóriuma
Kőrösy Gáborné, a kuratórium elnöke

Felhívás

Kedves Fekete Borbála Általános Iskolai Tanulók!

Szentpéterszeg szülöttének, Fekete Borbálának a kiváló rajztanárnak, festőművésznek a nevét vette fel iskolátok. Nagyon fontos tehát, hogy amit lehet, megtudjatok róla, és ápoljátok, őrizzétek az emlékét. Alapítványunk ezért felhívással fordul hozzátok. A szentpéterszegi gyerekeket arra kérjük, hogy beszélgessenek szüleikkel, nagyszüleikkel, ismerőseikkel, kérjék meg őket, meséljenek Fekete Borbáláról. Gyűjtsék össze, írják le azokat az emlékezéseket, amelyeket érdekesnek, szépnek, felemelőnek találnak. Próbálják meg kinyomozni, hogy milyen lehetett Borika néni gyermekkorában. Jó gyerek volt-e az iskolában, s amikor ő lett tanár, hogyan gyűjtötte maga köré a gyerekeket, a tanítványait.

Segítünk: Olajos Mihály polgármester úr és Tornyi Lajos, a korábbi tanácselnök is tanítványa volt Borika néninek. Faggassátok ki őket. Borika néni most lenne 80 éves, keressétek a hasonló korú néniket, bácsikat, és kérdezzétek meg őket, miért is szerették Borikát.

A nem szentpéterszegi gyerekeket is megszólítjuk. Nézzék meg a fekete Borbáláról szóló filmet, amit remélhetőleg egy osztályfőnöki órán megtehetnek, és írják meg a film alapján, miért szeretjük a szülőföldünket, és mit jelent az a szó, hogy hazaszeretet.

A legérdekesebb, jól megfogalmazott, helyesen megírt munkákat jutalmazni fogjuk az évzárón, de május 1-jéig küldjétek, juttassátok el Szentpéterszegen a faluházba, hogy legyen időnk megismerni a munkákat, és jól dönteni.

Hajdúszoboszló, 2013. szeptember 15.

a Fekete Borbála Alapítvány
alapító tagjai és kuratóriuma

Új információ

Péter Imre adományának a feldolgozását kora tavasszal elkezdtük. A grafikákat, pasztelleket, vázlatokat stb. hitelesítettük, rendszereztük és lefényképeztük. E munkában Garancsi Borbála rajztanár, aki festőtársa, sőt barátnője volt Fekete Borbálának, segítségünkre volt. Az alkotásokról Kozma Benedek, az alapítvány munkáját segítő diák készített fotókat. Ezek a képek arra várnak, hogy bekereteztessük őket, és valahol helyet kapjanak, hogy a közönség számára is láthatóak legyenek. Ha Hajdúszoboszlón kapnánk egy emlékszobát, ott lehetne Fekete Borbála legnagyobb grafikai gyűjteménye.

Annak érdekében, hogy ez a cél megvalósulhasson, még nyár elején, levélben kértük Hajdúszoboszló önkormányzatának kulturális bizottságát, személyesen Kocsis Róbert elnök urat, hogy az alapítvány számára egy helyiséget biztosítsanak. A levelet megküldtük Sóvágó László Polgármester úrnak is azzal, hogy támogassa kérésünket.

Szentpéterszegen augusztusban egy műsoros délutánt rendeztünk közösen a faluházzal, amelyben Fekete Borbálára emlékeztünk.

Elkészült a plakett

A nyáron elkészült a Fekete Borbála-díj. A plakettre négy művésztől kaptunk tervezetet és árajánlatot. Ennek alapján a márciusi ülésen Nagy Előd érem- és festőművész ajánlatát fogadták el az alapítók és a kuratórium. A többség véleménye szerint a plakett-terv és az árajánlat is a legkedvezőbb volt.

A plakett júniusra elkészült, míves munka. A kuratórium három pályázatot adott be a hajdúszoboszlói önkormányzat bizottságaihoz. Mind a három pályázat sikeresnek bizonyult. A programjainkat augusztusban véglegesítettük.

Immár harmadik alkalommal rendezzük meg az "Itt születtem én ezen a tájon " gyermekrajz versenyt, amelyre a felhívást elküldjük az iskoláknak, és a honlapunkon is olvasható a legfrissebbek között.

Az augusztusi kuratóriumi ülés döntött arról is, hogy ki kapja meg első alkalommal a Fekete Bori-díjat. Az alapfeltételek meghatározása az alapító okiratban szerepel. A részletekről és a személyről augusztusban döntöttünk.

A díj ünnepélyes átadása és a díjazott kiállításának megrendezése 2013. december 7-én lesz Hajdúszoboszlón a Hotel Atlantiszban, Damjanich u. 10.

„Itt születtem én ezen a tájon” 3. - Eredmények

A rajzpályázatra érkezett munkák kiállítását november 15-én Varga Attila rajztanár nyitotta meg. Továbbgondolásra érdemes megnyitóbeszédét itt adjuk közre.

"Szeretettel köszöntöm a megjelenteket, diákokat, tanáraikat, szüleiket, kedves vendégeinket! Köszönöm a megtisztelő felkérést az alapítvány részéről!
Mindenekelőtt Fekete Borbáláról szeretnék megemlékezni. Fekete Borbála (1933-1992) festőművész pedagógus, a Debreceni Kölcsey Ferenc Tanítóképző Főiskola docense, több éven át a hajdúszoboszlói Thököly Imre Általános Iskola rajztanára, tagja és vezetője volt felnőtt alkotótáboroknak, művészeti vezetője nyári gyermek és ifjúsági rajztáboroknak, felnőtt képzőművészeti szakköröknek. Egész munkássága a vizuális kultúra, a képzőművészeti nevelés hatékonyságának fejlesztését szolgálta. Tanítványainak emlékezetében az ő gyermek- és esztétikum-központú személyisége áll, melynek áldásos eredményeként többen váltak hasznos képviselőjévé a magyar kultúrának.
A rajzversennyel az alapítvány kuratóriuma az ő pedagógiai és esztétikai szellemiségét követi, amikor segíteni akarja a rajztanári és tanulói közösségek együttműködését az esztétikai nevelésben, és el kívánja ismerni a művésztanárok, rajztanárok pedagógiai eredményességét és egyéni művészeti teljesítményét.
Itt szeretném kiemelni a közösség szót. Mi egy közösséget alkotunk. Akkor, amikor felbomlóban vannak társadalmunk szövetének legkisebb közösségei is, bíztató látni, hogy mégis lehet közösséget alkotni, közösségben alkotni. Lehet, nem ismerjük egymást, lehet, még nem találkoztunk, de ismerjük a templomot, ami mellett minden nap iskolába megyünk, ismerjük a játszóteret ahol elestünk, ismerjük a fát ahol fára másztunk, a szobrot, melyet szemlélve időben utaztunk, a kutat, ahol felfrissültünk, a padot ahol az első csók tüze perzselte ajkunk. Ismeretlenül is ismerjük egymást. Képekben és egy nyelven álmodunk. Ti vagytok az utódaitok elődei, akik utódaiktól kapták örökségbe a helyet, ahol élünk. Mi egy közösség vagyunk. Tanár, diák, szülő.
Meggyőződésem szerint a tanár térkép, iránytű, de az utat neked kell megtenni. A tehetség kincs, igazgyöngy, amit neked kell a mélyből felszínre hozni. Egyedül és együtt.
Kívánom, hogy húsz év múlva is emlékezzetek azokra a kincsekre, amelyeket most találtatok! Őrizzétek szívetekben mindazokat az emlékeket, melyek miatt azok vagytok, akik vagytok. Lehet, messzi tájakra visz utatok, de soha ne felejtsétek, honnan indultatok! Gratulálok minden kedves résztvevőnek! A kiállítást ezennel megnyitom."

A rajzverseny díjazottai:

Alsó tagozat:

1. helyezettek
Gyöngyösi Nóra, 4. o.
Bakó Péter, 10 éves

2. helyezettek
Kis Gergely Nimród, 8 éves
Balogh Vanessza, 8 éves

3. helyezettek
Bakó Bianka, 7 éves
Balogh Milán, 6 éves

Felső tagozat:

1. helyezettek
Hódos Szabina, 8. o.
Ungai Szebasztián, 5. o.

2. helyezettek
Koroknai Nóra, 6. o.
Molnár Bence Dániel, 8. o.

3. helyezettek
Balogh Borbála, 6. o.
Vágó Edit, 8. o.

Alapítványunk első alkalommal adta át
a Fekete Bori-díjat

Az elismerést Tamus István grafikusművész vehette át ünnepélyes keretek között december 7-én a Hotel Atlantisban. A plakettet, amely Nagy Előd éremművész alkotása, Kőrösy Gáborné a kuratórium elnöke adta át, Tamus István kiállítását, amely a díjjal jár, Szakolczay Lajos irodalomtörténész, művészetkritikus nyitotta meg.

Az eseményről készített videó megtekinthető. Kattintson ide!