Archívum - 2015

Köszönet és kérés

Alapítványunk kuratóriuma és az alapítók köszönetüket fejezi ki mindazoknak, akik érdeklődésükkel megtisztelték, és figyelemmel kísérték az alapítvány tevékenységét. Külön köszönet azoknak, akik anyagilag, vagy a legkülönbözőbb adományokkal, munkával, szolgáltatással stb. segítettek.

Nagyon hálásak vagyunk, és számítunk további támogatásukra, adományaikra.

A Fekete Borbála Alapítvány az idén is jogosult támogatói adója 1 százalékának fogadására. A bíróság felülvizsgálta tevékenységünket, és azt közhasznúnak ítélte. Tehát 2015-ben is várjuk a segíteni szándékozók adójának egy százalékát. Honlapunkon meggyőződhetnek arról, hogy a jó ügy érdekében dolgozunk.

Ha megnyertük az Önök rokonszenvét, küldjék adójuk egy százalékát alapítványunknak.

Számlaszámunk: 61400179-10002364
Főnix Takarékszövetkezet, 4200 Hajdúszoboszló, Szilfákalja utca 7.

Adószámunk: 18152968-1-09

Előre is köszönjük a Fekete Borbála Alapítvány nevében

Lánczkyné Tatár Éva, alapító tag és
Vetró Mihály a kuratórium elnöke

Felhívás „A mi gyógyforrásunk” című rajzpályázatra

A Fekete Borbála Alapítvány kuratóriuma az általános iskolák alsó és felső tagozatos tanulói részére ötödik alkalommal hirdeti meg a rajzpályázatot. Tavaly Hajdúszoboszló nevezetességei, képek az itt élők életéből, címmel adtunk témát. Idén szeretnénk, ha városunk világhírű fürdője lenne a középpontban. Egyféle rajzos kitekintés volna ez a fürdő kezdeti szakaszaitól a mai fürdőzés, strandolás izgalmas időtöltéséig, és a gyógyhatásának köszönhetően világhírűvé válásáig. A víz egészségre kedvező hatását kutatások és számos meggyógyult beteg igazolja – így a fürdőkezelések is megjelenhetnek a képeken. Mindezekről várjuk a gyerekek élményeik és fantáziájuk segítségével létrehozott izgalmas alkotásait. Segítségül a hőforrás történetéről, fejlődéséről mellékelünk egy-két leírást, melyet felhasználhatnak a képalkotásban.

Fekete Borbála (1933-1992) festőművész pedagógus, a Debreceni Kölcsey Ferenc Tanítóképző Főiskola docense, több éven át a hajdúszoboszlói Thököly Imre Általános Iskola rajztanára, tagja és vezetője volt felnőtt alkotótáboroknak, művészeti vezetője nyári gyermek és ifjúsági rajztáboroknak, felnőtt képzőművészeti szakköröknek. Egész munkássága a vizuális kultúra, a képzőművészeti nevelés hatékonyságának fejlesztését szolgálta. Tanítványainak emlékezetében az ő gyermek- és esztétikum-központú személyisége áll, melynek áldásos eredményeként többen váltak hasznos képviselőjévé a magyar kultúrának.

A rajzversennyel az alapítvány kuratóriuma az ő pedagógiai és esztétikai szellemiségét követi, amikor segíteni akarja a rajztanárok és a tanulói közösségek együttműködését az esztétikai nevelésben, és el kívánja ismerni a művésztanárok, rajztanárok pedagógia eredményességét és egyéni művészeti teljesítményét.

Az alkotások technikai megoldása lehet: ceruza-, tus -, szén -, krétarajz, víz-, vagy olajfestés, tempera, akvarell, linómetszet stb.

Az alkotások mérete maximum A/2-es lehet, anyaga: papír, vászon, farostlemez stb.

A verseny zsűrije a pályázók életkora szerint két kategóriában ítéli oda a díjakat (alsó és felső tagozatos).

Külön értékeljük a művészeti iskola tanulóinak munkáit.

Kérjük a pedagógusokat, hogy végezzenek előzsűrizést!

A legtöbb, legszínvonalasabb munkát beküldő iskolák is díjazásban részesülnek.

A pályaművek leadásának határideje 2015. november 17, kedd.

Az elkészült alkotásokat aznap az iskolában vesszük át.

A kiállítás megnyitója 2015. november 20-án 15 órakor lesz a Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. Gyógyfürdőjében.

"A mi gyógyforrásunk" gyermekrajzpályázat

Az eseményről készült fotók megtalálhatók honlapunk galériájában. Kattintson ide!

Alapítványunk Hajdúszoboszló, Hajdúszovát és Nagyhegyes általános iskoláinak tanulói számára rajzpályázatot hirdetett. A beérkezett rajzok kiállítását november 20-tól december 4-éig tekinthették meg az érdeklődők. Az ötödik alkalommal szervezett programot ezúttal a gyógyvíz feltörésének kilencvenedik évfordulójához kapcsolódva írtuk ki: A mi gyógyforrásunk címmel. A pályázatra az iskolák előzsűrizése után 160 rajz érkezett.  A Hungarospa Hajdúszoboszló Zrt. nem csak helyet adott a kiállításnak, hanem elősegítette a sikeres megvalósítását is. Közreműködésükkel színvonalasan tudtuk megrendezni a programot, annak ellenére, hogy fele annyi pénzt fordíthattunk rá, mint amennyit az elmúlt években. A gyermekrajzok nagyon izgalmasak, szemet, lelket gyönyörködtetők voltak, s mivel az Aqua Palace előterében kaptak helyet, lényegesen több látogató illetve nagyobb közönség ismerhette meg a kis alkotók munkáit, mint korában.

A megnyitón november 20-án délután Szilágyi Zsuzsa a gyógyfürdő vezetői nevében köszöntötte a kiállítás résztvevőit.

Nagy öröm számunkra, hogy az Aqua-Palace élményfürdő adhat helyet annak a kiállításnak, amely minden elemében a művészetről, az alkotásról és a gyerekekről szól, úgy, hogy a fürdő jelenlegi és régmúlt értékeit őrzi. Tehát a folytonosságot, a folyamatosságot fejezi ki. Azért is hálás feladat számunkra ez a rajzpályázati kiállítás, mert ebben az évben ünnepeltük a gyógyvíz feltörésének 90. évfordulóját, ami nélkül ma egyikünk sem örülhetne a fürdőnek, a város hírnevének és ennek a rengeteg csodálatos alkotásnak, mely egytől egyig kifejezi a fürdő sokszínűségét és történelmi fejlődését. Kedves gyerekek! Nagyon örülünk, hogy ilyen sokan és ilyen szép számmal jelentkeztetek a pályázatra. Ezúton is gratulálok nektek és tanáraitoknak a kitűnő művekhez. Annak pedig kifejezetten örülünk, hogy a díjazottaknak átadhatjuk a Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. ajándékát, egy-egy Aqua Palace élményfürdő belépőt, amivel reméljük, hogy kellemes perceket éltek majd nálunk, gazdagítva a fürdőről tanultakat.

Tegnap, amikor a kiállítás installálásakor erre jártam, gondolat jutott el hozzám az alkotásokon keresztül. Érzések, hangulatok, elképzelések, amik mind-mind a kis művészek fejében élhetett akkor, mikor alkottak. Tudom, hogy több mint 150 gyermek vett részt a pályázaton, akik korban és egyéni adottságokban eltérnek egymástól. Mégis, itt minden pedagógus megfeszített, lelkiismeretes munkával teremtette meg, hogy az eltérő körülményekkel és különbözőségekkel együtt, a gyermekeknek lehetőségük legyen megtapasztalni az alkotás örömét úgy, hogy az érzelmi és kreatív világuk fejlődjön és kibontakozzon eme ünnepi téma keretében.

Köszöntőjét Bartl Erzsébet és Kennesey László gondolataival fejezte be.

„Óriási űr lehet annak a szívében, lelkében, akinek nem adatott meg az óriási élmény, ami egy műalkotás létrehozásánál, előadásánál már a gyermekben is keletkezik. Nem látott még egyetlen csillogó szemű gyerekeket, akik egy sikeres szereplés, kiállítás, vagy akár egy művészeti tárgyú tanóra után kijönnek a teremből, és még akár órákig annak a hatása alatt vannak. A szépre való fogékonyság a gyerekkel együtt születik, azt csak kiölni lehet belőle.”

A tárlatot Dezsőné Borbély Emma a Fekete Borbála Alapítvány alapító tagja nyitotta meg.

A téma és hely nem véletlen, hiszen 90 évvel ezelőtt kezdődött az a csoda, amely még napjainkban is tart. Szoboszlón még élnek ilyen korú emberek, akik a fürdő fejlődésének szemtanúi lehettek, lehetnek. Kíváncsi lennék közületek beszélgetett-e valaki ilyen korú dédszülővel, ismerőssel.

Tette fel a költői kérdést bevezetőjében, majd, mint mondta, hogy közelebb kerüljünk, a kilencven évvel ezelőtti eseményekhez, felolvasott egy történetet Fehér Gábor: Túl napnyugat - innen kelet című kötetéből.

„Ilyen nagy bolondéria volt az is, amire négy esztendővel ez előtt egy tavaszi reggelen felállítottak a Morgó szegletin – éppen szemben az öreg Kusis házával – három nagy gerendát, láncot meg egyéb szerszámokat, hogy aszongyák: majd űk petlóriumot ásnak ki ilyenformán a fõdbűl. Röhögött ezen az egész alvég. Maga az öreg Kusis, mint afféle higgadtabb cseléd, egyelőre szóra se méltatta ezt a nyilvánvaló tökéletlenséget, majd csak úgy két hét múlva legyintett egyet a kezével:

– Kidöglenek űk abbul őszre. Főd az, nem homok!

Több szó nem esett Kusiséknál a fúrásról, csak majd úgy ősz felé, amikor egyszer csak kipriccolt a földből a forró víz. Akkor kiment az öregember, beledugta az öklét nagy hitetlenül a vízbe, de ahogy beledugta, vissza is rántotta azonmód. 

– Affekily! – sziszegte magában és meglóbázta a kezét, hogy hamarabb kihüljön.

Azután hazament, de útközben kétszer is megcsóválta a fejét. Attól kezdve nem beszél többet a fúrás ellen, bár mellette se nagyon, mert tudnivaló, hogy az urak könnyen vérszemet kapnak, ha megdícséri őket az ember. Pedig hát hovatovább akadt e tárgyban beszélni való. Mert, ha nehezen is, fürdőt építettek az urak a gyepen, amiből jó haszon nézett ki az alvégen lakóknak. Nyaranként kiadták a házakat, volt olyan, aki három pengőt kapott érte egy napra. Régi dolog, hogy hamar betalá1ja magát az emberiség abba, ami jó. A második esztendőben már senki se emlegette a kvártélyosokat; egészen természetes volt, hogy mindenkinek van belőlük kettő, három.”

Ezután folytatta megnytóját.

Tehát innen indult, és a változást ti is láthatjátok... Szerettük volna, ha egy kicsit jobban odafigyeltek, figyelünk azokra, akiknek köszönhetjük e csodaforrást, és az erre épülő gyógyfürdőt és strandot, Szoboszló világhírűvé válását. A ti életeteket is befolyásolja, hiszen remek nyári szórakozás, kikapcsolódás, de a téli fürdőzés is igen élmény dús lehet. A csoda pedig, a víz gyógyitó erejében van.

A kiállított munkáknál a festészeti technikák dominálnak, aránylag kevés grafikával találkoztunk. Az alsó tagozatos gyerekrajzok száma jóval magasabb, mint a felsősöké, 7-8 osztályosok pedig már alig pályáztak. Az alkotásokban a szín, a forma és az élmény jelenik meg, a szemlélőt is emlékezésre, gondolkodásra készteti. 

Fekete Borbála, az egykori hajdúszoboszlói rajztanár, festőművész szavait idézem: „Az a forma, és arányrend, amit az ember gyermekkorában maga körül lát, s amit felfog, az illat, a hang, a szín együtt, még ma is meghatározzák témaválasztásaimat. És egy olyan fajta harmóniakeresést vált ki belőlem, amivel a gyermekkor legszebb pillanatait idézem fel.” 

Legyen az alkotói munkátokban, a szoboszlói fürdő számotokra is a gyermekkor meghatározó eleme, hogy felnőttként is megtaláljátok a harmóniát az életetekben! Két gondolat is vezérelt, mikor ezt az idézetet kiválasztottam és ideillőnek találtam. Saját gyermekkorom fürdője jutott eszembe: az illat, a hang, s szín! Ha az akkori Gyógyfürdőre gondolok, bennem is sajátos módon jelennek meg ezek az emlékek. A gyógyvíz illata, semmivel össze nem hasonlítható. A hang a strand hangszórója, zenéje, a hullámfürdő robaja, az ujjongások itt csengenek a fülemben. Több nyáron dolgoztam, mint diák a fürdőben. Korán reggel megérkezve gyönyörködtem a parkok, fák, virágok szépségében, színeiben.

Ezeket az élményeket ma is keresem. A másik gondolat az alkotói munka, ami meghatározza az életemet. Ehhez Fekete Borikától kaptam útmutatást, nevezetesen hogy mindig keresni kell a természet, az épített világ és az ember közötti harmóniát. Alkotó gyerekek ti is ezt teszitek, amikor ezeket a gyönyörű képeket készítitek. Munka közben bennetek is ott van az illat, a hang, a szín.

Ezután Dr. Kálmánné Hunyadi Györgyi a kuratórium tagja közreműködésével átadták a díjakat.

Díjazottak a Szabó László Művészeti Iskolából

Alsó tagozat

Első helyezett
Nagy Emillia  (8 éves)

Második  helyezett
Péter Krisztina  (8 éves)

Harmadik helyezett
Tóth Petra      (7 éves)

Különdíj
Szarvas Léna ( 8 éves)
Szilágyi Klára (7éves)
Jeszenszky Fanni (8 éves)

Felső tagozat

Első helyezett
Ungai Szebasztián (13 éves)

Második helyezett
László Áron  (11 éves)

Harmadik helyezett
Bakó Péter  (12 éves)

Külön díj
Nagy Ivett (10)
Kurucz Lili (10)

Díjazottak az általános iskolákból

Alsó tagozat

Első helyezett
Szatmári Fanni (4. osztály)
Nagyhegyesi Veres Péter Általános Iskola

Második helyezett
Varga Nóra (4. osztály)
Thököly Imre Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola

Harmadik helyezett
Czegle Janka (4. osztály)
Thököly Imre Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola

Felső tagozat

Második helyezett
Balogh Adrienn (6. osztály)
Dobi Beatrix (6. osztály)
Nagyhegyesi Veres Péter Általános Iskola

Harmadik helyezett
Czipter Paulina (5. osztály)
Nagyhegyesi Veres Péter Általános Iskola

Külön díj
Fedics Fanni (7. osztály), Thököly Imre Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola
Forgács Erika (6. osztály), Nagyhegyesi Veres Péter Általános Iskola
Nagy Lajos (6. osztály), Hajdúszováti Diószegi Lajos Általános Iskola