Díjazottak

2015.

Garancsi Borbála, festőművész

A Debreceni Tanítóképzőben szerzett tanítói oklevelet, főiskolába Egerbe járt, földrajz-rajz szakon szerzett tanári diplomát. Később Nyíregyházán tanított az ottani tanárképző főiskolán. Részt vett a rajz szakos hallgatók módszertani oktatásában, gyakorlati képzésében.

1960 óra rajzol, fest rendszeresen. Tanulmányutakon megismerte az Európa híres múzeumaiban és képtáraiban lévő alkotásokat. Azt vallja, hogy saját szakmai felkészülésében a váci, veszprémi, zebegényi, balatönfüredi, pécsi és tokaji alkotótáborok segítették. Itt találkozott Fekete Borbálával is, akiről csak jó emlélkei vannak.

1968 óta szerepelnek képei csoportos kiállításokon: Őszi Tárlat, alkotó táborok tárlatai, pedagógus alkotók kiállítása. Rajzai jelentek meg számos magyarországi folyóiratban. Önálló kiállításait számos városban tekinthették meg az érdeklődők.

Török Anikó, Medgyessy Ferenc-díjas festőművész

Rajztanári diplomát Egerben 1970-ben kapott. Ezt követően hosszú éveken át 1989-ig tanított. Tanári munkája mellett folyamatosan festett,s jelenleg is számos kiállításon szerepel. Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Grafikusművészek Ajtósi Dürer Egyesületének, valamint a Pasztellfestők Egyesületének. Legtöbb egyéni bemutatója Debrecenben volt. Csoportos kiállításokkal munkái eljutottak Magyarországon kívül Lengyelországba, Németországba, Romániába, Japánba, Kínába, Koreába. Táblaképei közgyűjteményekben a Déri Múzeumban, valamint a Debrecen Város Önkormányzatán, és Hajdú-Bihar megye Önkormányzatán találhatóak. Munkásságát elismerve megkapta a Medgyessy Ferenc-díjat1990-ben, a Debrecen Kultúrájáért Alapítvány díját 1993-ban, volt Debrecen város alkotói ösztöndíjasa, valamint több alaklommal a Hajdú-Bihar megyei Őszi Tárlat és a megyei Tavaszi Tárlat nívódíjasa.

A Török Anikóról a Hajdú-Bihari Napló 2016. április 27-i lapszámában megjelent portrét ide kattintva megtekintheti! 

2014.

Madarász-Kathy Margit, Ferenczy Noémi-díjas öltözéktervező iparművész

Rajztanárként gyermekek sokaságát tanította Hajdú-Bihar megye különböző településein, tehetséggondozó szakköröket vezetett, a kiemelkedően különleges tanítványokkal külön is foglalkozott. Ebben a tevékenységben tudták egymást erősíteni Fekete Borbáláva. Közösen szervezett nyári táborokban vezették be a tanítványokat a festészet és textilművészet rejtelmeibe.

Madarász-Kathy Margit munkássága úttörő jelentőségű volt, amelyről ma is - évtizedek elteltével is - csak elismerő hangon lehet szólni. Alkotóművészeti és pedagógusi munkásságát díjak, kitüntetések fémjelzik. 2002-ben odaítélték Madarász-Kathy Margitnak a Ferenczy Noémi díjat, amellyel kiemelkedő iparművészeti, ipari tervezőművészeti tevékenységét ismerték el.

A Madarász-Kathy Margitról a Hajdú-Bihari Naplóban 2015. október 3-i lapszámában megjelent portrécikket ide kattintva megtekinteheti!

2013.

Tamus István, grafikusművész

Az alapítvány kuratóriuma és alapítói akkor ismerték meg közelebbről Tamus Istvánt, amikor az alapítványt létrehozták. Ekkor szembesültek emberségével, segítőkészségével is. Az alapítvány szakmai tanácsért fordult Tamus Istvánhoz, mint Fekete Borbála egykori tanítványához, kollégájához.

Ars poeticájában így ír: "Magam is felnézek kortársaimra, akik fontos szerepet játszottak mai tudásom megszerzésében. Mindezt azért tudom megtenni, mert alázat van bennem az élet, és a művészet iránt."

Tamus István közreműködésével az alapítvány számos kiállítást rendezett Hajdúszoboszlón, Debrecenben és Szentpéterszegen is. Nélküle nem valósulhatott volna meg a 2012-es In Memorian Fekete Borbála kiállítás és aukció.